MANIFEST DIADA NACIONAL DE CATALUNYA 2017

Divendres, 8 de setembre de 2017 a les 14:30

Catalunya, des dels orígens, ha estat sempre una societat plural i democràtica. Els catalans i catalanes mostren amb orgull la seva identitat, símbol de la seva manera d’entendre el món. Un societat plural i rica.

La diada, com la senyera, representa la unió de tots els catalans i catalanes; més enllà de la diversitat i pluralitat que també ens enriqueix com a societat. Cada 11 de setembre tenim l’ocasió de recordar qui som i d’on venim. La història ha fet que aquesta festivitat s’hagi convertit en una jornada de reivindicació de diferents drets, de la millora de la nostra societat i d’aspiracions col·lectives.

No podem obviar que en els darrers anys aquestes reivindicacions han sigut més marcades, fruit especialment de la sentència del tribunal constitucional sobre l’estatut de 2006. Aquest moment va marcar un punt de no tornada on des de diferents posicionaments es mantenen vives diferents visions del futur de Catalunya. Tampoc podem obviar que aquesta diada encara ve més marcada per un fet, el referèndum convocat pel proper 1 d’octubre.

En els darrers anys hem vist com s’ha mirat cap a un altre cantó i no s’ha tingut talla política suficient per donar resposta a les demandes de la societat catalana. Necessitem diàleg, molt diàleg. La judicialització constant d’un conflicte polític no ens porta enlloc i molts mirem amb tristesa tot el que passa. Tampoc podem fer de les lleis un mur infranquejable o impedir una expressió lliure d’una bona part de ciutadans.

Uns i altres hem de conviure des de la fraternitat i el respecte als altres. Hi ha problemes reals i de fons arrelats en la societat catalana i el millor que podem fer es trobar una solució pactada, consensuada, viable i factible.

Segons diferents estudis d’opinió dels darrers anys, una consulta sobre el futur de Catalunya és un punt de trobada de la majoria de la ciutadania de Catalunya, encara que amb plantejaments diversos del que es voldria com a resultat final. Aquest hauria de ser el camí polític amb totes les garanties democràtiques i garantint les legítimes diferències.

I el que demanem avui més que mai és no perdre l’horitzó del que ens uneix com a catalans i catalanes i allò que volem per davant de tot, la millora de la nostra societat i dels ciutadans i ciutadanes que viuen en ella.

Els ajuntaments com a instruments al servei de la ciutadania han de vetllar i treballar per millorar la qualitat de vida de totes i tots. No ens correspon a nosaltres posar impediments ni obstacles a les aspiracions legítimes d’una part de la societat com tampoc hem d’estar obligats a participar o no en els espais on no ens sentim cridats. El dret a la llibertat és un dret universal i humà que sempre que no col·lisions amb els drets de tercers ha de poder ser exercit.

Que serveixi aquesta diada per demanar una societat amb els drets socials i democràtics garantits i uns agents socials i sobretot polítics a l’alçada de la situació que vivim. I amb el desig que l’any que ve ens tornem a reunir tots els qui ens sentim orgullosos de ser catalans i catalanes i ens donem una abraçada fraternal.

Sentmenat ha de ser exemple de convivència, solidaritat i respecte. Més enllà de la política i de com acabi el “procés”, la nostra gent continuarà lluitant per una societat més justa i lliure.

VISCA SENTMENAT I VISCA CATALUNYA

Darrera actualització: 08.09.2017 | 14:51