17 de maig, Dia Internacional contra l'Homofòbia i la Transfòbia

Dimecres, 17 de maig de 2017 a les 10:10

Una ocasió per reivindicar i posar en valor els drets de la comunitat LGBT

El 17 de maig se celebra el Dia Internacional contra l'Homofòbia i la Transfòbia per commemorar l'eliminació de l'homosexualitat de la llista de malalties mentals per part de l'Organització Mundial de la Salut (OMS). Aquest fet va tenir lloc el 17 de maig de 1990. Des de l’Ajuntament de Sentmenat ens sumem a les reivindicacions de denúncia contra la discriminació de què són objecte les persones homosexuals, lesbianes, bisexuals i transsexuals, i de suport en les mesures per fer avançar els seus drets.

A partir del 2004 es va començar a gestar la idea, i com a «Dia Internacional» es va començar a celebrar el 2005. Inicialment es va denominar «Dia Internacional contra l'Homofòbia» (IDAHO, International Day Against Homophobia). El 2009 es va incloure a la transfòbia al nom de la celebració, per la qual cosa també l'hi coneix com IDAHOT (International Day Against Homophobia and transfòbia). Des del 2015 també es va incloure la bifofia, i es configura el nom actual de la celebració: Dia Internacional contra l'Homofòbia, la Transfòbia i la Bifòbia.

En els últims anys són molts els avenços en igualtat que s'han aconseguit, els canvis normatius en la denominació registral per a persones Transsexuals, inclusió d'articles en alguns estatuts d'autonomia al voltant de la no discriminació per orientació sexual i identitat de gènere, i altres, entre els quals destaca el dret al matrimoni entre persones del mateix sexe: un instrument que ha atorgat dignitat, seguretat, protecció i autoconfiança a milers de persones i a les seves famílies. No obstant això, la igualtat no ha estat aconseguida plenament. És vital que avui més que mai no oblidem els primers articles de la Declaració Universal dels Drets Humans referents al dret a la vida, la dignitat, la llibertat, la igualtat, la fraternitat i la no discriminació per raó de raça, color, sexe, llengua, religió, opinió política o de qualsevol altra mena, origen nacional o social, fortuna, naixement o altra condició.

La violència contra la comunitat LGBT també és una manifestació de la violència de gènere com a part d'un sistema hegemònic de masclisme i patriarcat. En aquest sentit, la lluita pels drets dels gais, lesbianes, trans, intersex i queer es vincula a l'actualitat al feminisme i la lluita contra la violència cap a les dones.

En set països l'homosexualitat es castiga amb pena de mort: Aràbia Saudita, Emirats Àrabs Units, Iran, Mauritània, Somàlia, Sudan del Sud i Iemen.

En altres 41 països es castiga amb penes de presó que van des d'alguns mesos fins a la cadena perpètua. La majoria d'ells són països d'Àfrica i Àsia, però també alguns d'Oceania i fins i tot alguns països del Carib, com vam veure al mapa més amunt.

En altres països com Libèria, Angola, Antigua i Barbuda, Barbados i Dominica, les lleis que penalitzen l'homosexualitat no inclouen la pena de presó però imposen multes, treballs forçats i fins i tot la deportació.

 

 

 

 

Darrera actualització: 17.05.2017 | 10:34