A Sentmenat, l'índex d'ocupacions irregulars assoleix el 30%

Divendres, 10 de febrer de 2017 a les 07:10

"Les ocupacions irregulars, una problemàtica que afecta no només a municipis grans; els petits també la patim", manifesta l'alcaldessa de Sentmenat

"Tractarem la situació atenent les persones amb vulnerabilitat social, però també atenent els veïns i veïnes que es veuen perjudicats per aquest problema", afegeix Montserrat Rueda

La realitat dels habitatges ocupats es va abordar en la recent jornada organitzada pel Consell Comarcal del Vallès Occidental, amb 150 representants municipals de tot Catalunya
 

"La problemàtica dels habitatges ocupats no és un fenomen que afecta només a municipis grans. Els petits també la patim, amb l'agreujament que no disposem dels recursos tècnics ni econòmics per fer front a aquesta situació". L'alcaldessa de Sentmenat, Montserrat Rueda, va destacar aquesta realitat del municipi, amb motiu de la jornada al Consell Comarcal del Vallès Occidental sobre ocupacions irregulars, celebrada el passat 3 de febrer.

L'alcaldessa també va manifestar que "es necessiten instruments i posicionaments comuns, actuacions marc, per treballar tots els municipis de manera conjunta, tot sumant esforços i punts de vista, per fer-ne front a aquesta situació cada cop més estesa. I aquesta jornada ha estat el primer pas". Amb un índex d'ocupació d'habitatges buits a Sentmenat del 30%, Montserrat Rueda va puntualitzar que s'afrontarà la situació des dels dos vessants del problema: atenent les persones que es troben realment en situació de vulnerabilitat social, especialment les que perden la casa, però "no perdem de vista les ocupacions que tenen altres finalitats i que a més, perjudiquen els veïns i veïnes, l'altra part també afectada".


Principals dades de la comarca

A la jornada organitzada pel Consell Comarcal del Vallès Occidental, a la qual van  assistir en representació de Sentmenat, Montserrat Rueda i Núria Colomé, alcaldessa i segona tinent d'alcalde de Patrimoni i Habitatge, respectivament, van assistir un total de 150 representants municipals de tot Catalunya per abordar el fenomen de les ocupacions irregulars.

Els darrers anys els ajuntaments de la comarca han detectat l’existència de casos o d’un volum significatiu d’habitatges ocupats de manera irregular a causa del creixement del parc d’habitatges desocupats i de les dificultats d’accés a l’habitatge, entre altres factors.

Durant la jornada es van fer públiques unes primeres dades del cens d’habitatges buits que està elaborant el Consell Comarcal, en base a dades dels municipis i de l’Agència d’Habitatge de Catalunya. Les dades apunten que a la comarca hi ha actualment 7.601 habitatges de grans tenidors que estan buits. D’aquests, segons els càlculs comarcals, més d’un 30% estarien ocupats. A aquestes dades cal sumar els pisos de petits propietaris que també estan ocupats.

L’ocupació ha esdevingut una situació que està present als municipis i una preocupació pels ajuntaments en relació amb l’orientació que cal donar a l’acció pública en aquest àmbit. En aquest sentit, els ens locals se situen en un escenari complex en què intervenen diferents aspectes: la prohibició legal de l’ocupació, les dificultats per garantir el dret a l’habitatge, la convivència que se’n deriva a determinats barris o comunitats de veïns, etc.

En declaracions del president del Consell Comarcal del Vallès Occidental, Ignasi Giménez, va demanar “un acord de país i canvis legislatius per afrontar les ocupacions irregulars”. “Als municipis ens sentim desemparats”, va afegir. Giménez va manifestar que “amb el cens que estem confeccionant des del Consell Comarcal les xifres que ens estan arribant per part dels diferents municipis és que hi ha un 30% d’aquests habitatges buits que estan ocupats irregularment. Al respecte va ressaltar que hi ha una complexitat afegida a l’hora de confeccionar aquest cens, “cada dia s’estan produint ocupacions i cada vegada s’estan produint desocupacions i de nou noves ocupacions i, per tant, ser capaços de fer una fotografia estàtica del parc d’habitatges ocupats irregularment és complicat”. Tal com va destacar, és una quantitat important i no només se centren en ciutats com Sabadell i Terrassa, sinó que és un fenònen que es dóna pràcticament en tots els municipis del Vallès Occidental.

Al llarg de la jornada van intervenir també representants de diferents ajuntaments, del Departament de Governació de la Generalitat, de la Diputació de Barcelona, la Direcció General de la Policia o el Departament de Treball, Afers Socials i Famílies i la PAH, entre altres entitats.

A la jornada hi van assistir representants de municipis de totes les províncies de Catalunya: des de Tàrrega, fins a el Vendrell, Sant Feliu de Guíxols, Palafrugell, Blanes, Lloret, Malgrat de Mar, Vilanova i la Geltrú, Tarragona, Vilafranca o Vic, entre molts d’altres. També van estar presents a l’acte els Consells Comarcals del Vallès Oriental i la Selva, i les Diputacions de Barcelona –corganitzadora de la jornada- i Girona.

Darrera actualització: 09.02.2017 | 13:44