Jornades Europees del Patrimoni 2017 a Sentmenat

Dimarts, 10 d'octubre de 2017 a les 12:00

Els passats dies 7 i 8 d'octubre es van celebrar les Jornades Europees del Patrimoni 2017, amb motiu d’aquesta celebració i per tal de posar de relleu el valor patrimonial de dos dels edificis més emblemàtics del nostre municipi, el Castell de Sentmenat i el Campanar romànic, aquests van comptar durant tot el cap de setmana amb una il·luminació exterior que pretenia proporcionar contrastos i ombres que revelessin les formes i el volum d’aquests monuments.  

Donat que aquest any el lema de les jornades era "Patrimoni i natura: un paisatge de possibilitats", el Grup d’Amics del Museu Arxiu en col·laboració amb l’Ajuntament de Sentmenat, va organitzar unes visites guiades anomenades "Caminades pels entorns del Castell", per tal de posar en relleu els valors patrimonials del Castell de Sentmenat incorporats a la natura. La sortida dels grups tant dissabte com diumenge va ser des de la plaça de la Vila, i tot fent un volt pels voltants del Castell es va arribar a l'esplanada on es veu l'edifici per la seva façana de ponent, encimbellat damunt de la serra. Allí en Lluís Solà, del Grup d'Amics del Museu Arxiu de Sentmenat, va explicar entre moltes altres coses com, segons les prospeccions arqueològiques que es van fer en les obres de consolidació de l'edifici, sembla que es confirma que en el mateix indret hi va haver una vila romana i com posteriorment amb l'entrada dels musulmans es va reconvertir en algun punt de defensa però sense perdre la seva activitat agrària, tal com ens mostra el carcabà del Castell que movia un molí i tota l'estructura hidràulica de l'entorn del Castell. Posteriorment a la reconquesta de Barcelona, la configuració dels comptats catalans seria l'origen del Castell del que es té referència escrita des de l'any 983. Els primers castlans del Castell eren feudataris dels Montcada passant a mans dels Centelles per herència i als quals el castlà Pere VI va adquirir els drets comprant les terres per 9.000 lliures i convertint-se en el primer senyor de Sentmenat l'any 1380. També va explicar com el 2 de febrer de 1428 va haver-hi un fort terratrèmol, el de "La Candelera", amb epicentre a Camprodon que va arribar a 9 de l'escala de Ritcher i amb una rèplica posterior de 6,5 que va afectar a gran part de Catalunya. Al Castell li va ensorrar l'església romànica que tenia adossada a la cara Nord i el senyor del moment, en Berenguer II, va fer reconstruir i enfortir el Castell amb els contraforts que ara veiem, va aixecar l'ala Nord a sobre d’on havia estat l'església trobada en les prospeccions del 2006, i va fer desviar el curs de la riera que passava per sota mateix del Castell, que si bé inicialment era una línia defensiva més, en el segle XV ja no tenia aquesta funció i malmetia la base del sortint on és ubicat el Castell. El tall es va fer on hi ha el petit turó que tanca el camp, i els assistents a la caminada ho van poder comprovar tant mirant les corbes de nivell dels planells com visualment observant només la forma del camp i el tall que es veu entre aquest turo i l'altre costat de la riera.

Des de l’ajuntament de Sentmenat es dona les gràcies al Grup d’Amics del Museu Arxiu per aquestes visites tan interessants i per la bona feina feta per tal de posar en relleu els valors patrimonials del nostre poble.

 

Darrera actualització: 13.10.2017 | 09:51