Junta Local de Seguretat 2017

Dilluns, 26 de juny de 2017 a les 16:50

Els assistents a la reunió van coincidir en la bona sintonia i coordinació entre els diferents cossos de seguretat i d'emergències davant les actuacions realitzades al municipi

El passat 31 de maig va tenir lloc la Junta Local de Seguretat, en què representants dels diferents cossos de seguretat i d'emergències es reuneixen per valorar i compartir les dades més rellevants pel que fa a les diferents situacions en les quals treballen al nostre municipi, i les actuacions dutes a terme al respecte. La tònica general de les dades exposades apunten un caràcter i evolució positiva, així com va quedar de manifest la bona coordinació entre tots els cossos de seguretat i la important col·laboració ciutadana en moltes d’aquestes situacions.

D’aquesta manera, Policia Local de Sentmenat, Mossos d’Esquadra, Policia Nacional, Guàrdia Civil i Bombers de la Generalitat de Catalunya, van aportar les dades envers les actuacions realitzades l’any passat.

Iniciava la Junta el Sergent-Cap de la Policia Local de Sentmenat,  el Sr. Rosendo Sayago, aportant les dades d’accidentabilitat als carrers i carreteres de Sentmenat amb referència al nombre d’accidents, vehicles implicats i a la seva lesivitat produïda de ferits lleus greus o morts.

Així durant l’any 2016 la Policia Local de Sentmenat ha intervingut en 127 accidents de circulació al terme municipal, dels quals en 24 s’han produït ferits de diferent consideració i en 103 accidents únicament  s’han produït danys materials. En aquests 127 accidents s’han vist implicats 216 vehicles.

Del total d’accidents, 82 s’han produït a les vies de titularitat municipal i els 45 accidents restants s’han produït en vies interurbanes que travessen la població.

L’any 2016 el nombre d’accidents per mes, s’ha mogut en una franja d'entre els 2 en el  mes d'agost  i els 17 accidents al mes de maig. Aquesta variabilitat d’accidents durant els diferents mesos de l’any es correspon amb la major o menor intensitat del trànsit depenent de períodes vacacionals, festius o laborals, on s’observa clarament una disminució al nombre d’accidents, així com per les condicions atmosfèriques, on pot augmentar el risc d'accident. La velocitat i l’estat de la via pel que fa a lliscaments per la pluja són determinants en una major accidentalitat.

Per concloure la seva intervenció, el Sergent-Cap va manifestar quins són els principals objectius de la Policia Local, tot destacant la proposta de millores en la senyalització vertical i horitzontal a la via pública amb l’objectiu de la reducció en l’accidentalitat i prevenció de sinistres; executar millores concretes previstes a les recomanacions contemplades al Pla local de Seguretat Viària de Sentmenat elaborat pel Servei Català de Trànsit, i així aconseguir reduir el nombre de víctimes en accidents de trànsit i fer de Sentmenat un municipi més segur.

Pel que respecte a l’exposició de la resta de cossos de Seguretat, tots van coincidir en aquesta important coordinació conjunta.

L’Inspector Cap dels Mossos d’Esquadra de Sabadell, el Sr. Felip Garcia,  va centrar la seva exposició en les dades sobre els diferents tipus d’incidents. Les actuacions realitzades han estat principalment per temes de trànsit, seguides de les de seguretat ciutadana, policia administrativa, i en menor proporció, els que tenen a veure amb l’ordre públic.

Del total de delictes comptabilitzats, durant l´últim any s’han comptabilitzat 222 delictes per 218 l’any anterior, amb una  variació a l’alça del +1,8 %, augmentant els delictes il·lícits contra el patrimoni de 163 a 181 (+11%) i baixant el delictes contra les persones, de 35 l’últim any als 22 del període anterior (-37%). De la resta d’il·lícits penals destacar els delictes contra la Seguretat de Trànsit que han passat dels 13 l’últim any als 14 l’any anterior (+7´7%). 

L’Inspector Cap va destacar les actuacions realitzades pel que fa al Grup d’Atenció a la Víctima dels Mossos d’Esquadra del partit judicial Sabadell, que va realitzar un total de 490 seguiments dels quals 10 són a la localitat de Sentmenat. A la comissaria de Sabadell s’han confeccionat un total de 19 denúncies relacionades en aquests àmbits amb domicili a Sentmenat en aquest període de temps. Del total de seguiments, 4  són protegits amb una ordre judicial de no apropament i comunicació envers el presumpte agressor.

Altres accions dels Mossos d’Esquadra al nostre municipi tenen a veure amb el Mercat de divendres; Patrulles mixtes - Coordinació policial; Àmbit rural  - vistes a masies - Àmbit Urbà - Zona comercial i nucli històric; Vigilància Subestació elèctrica de Sentmenat; i controls nocturns, de prevenció il·lícits penals, conjuntament amb la Policia Local de Sentmenat.

Per part de Bombers de la Generalitat, el Cap de la Unitat Territorial de la Regió d'Emergències Metropolitana Nord, el Sr. Héctor Serrat ens va explicar les dades i l'evolució de les actuacions dels Bombers, dels darrers 6 anys, amb comparativa entre 4 municipis de les mateixes característiques.

Respecte als incendis en habitatge i en indústria, en el darrer any es va actuar en 5 incendis d'habitatge, per sota de la mitja dels quatre municipis; en canvi pel que fa als incendis en indústria es van produir 8 el darrer any, situant-nos per sobre de la mitja.

Els incendis de contenidors el darrer any ha estat per sobre de la mitja de referència que van de 0 a 13. A Sentmenat ha estat d’un total de 9 l’any 2016, esdevenint l'any de més incendis de contenidors donat que el nostre màxim era de 3 al 2014.

Una bona dada en relació a la comparativa son els incendis de vehicles. Hem variat de 0 a 2 en els darrers 6 anys, tenint el compte que el topall més alt de la comparativa és de 6. L’any passat, però, no va haver cap incendi de vehicle.

Una dada rellevant són les actuacions en accidents de trànsit, tenint en compte que som el municipi on actuen en més proporció: de 3 a 23 actuacions a l'any. Sentmenat ha estat gairebé sempre per sobre de la mitja, amb una xifra d’entre 9 i 18 actuacions a l'any. El darrer any van ser 13 actuacions.

El Sr. Héctor Serrat va finalitzar la seva intervenció explicant les actuacions en els incendis de vegetació. Sentmenat també es situa per sobre de la mitja, tot i que el darrer any va ser el de menys actuacions, amb un total de 9. A l'any 2015 vam arribar a 19, la xifra més alta en els darrers 6 anys.

D’altra banda, el Sr. Luis Lugilde, Inspector en Cap de la Brigada Judicial de la Policia Nacional (Comissaria de Sabadell) va exposar també detall de les accions de la competència del Cos que representa, a més de destacar el servei que tenen conveniat amb l’Ajuntament pel que fa a l’expedició de renovació de DNI’s. Cada dijous, un equip d’expedició especialitzat de la Policia Nacional es trasllada a l’Ajuntament de Sentmenat, per realitzar el servei gratuït, i amb cita prèvia, de renovacions de DNI. L’any 2016 es van realitzar fins a 720 renovacions, i enguany, fins al juny s’han realitzat un total de 400.

En el seu torn, el Sr. Jorge Góngora, Sargent Primer de la Guàrdia Civil de Badia del Vallès, va explicar les competències que tenen atribuïdes en medi ambient i en inspeccions en establiments, tot donant dades derivades de la seva unitat territorial bàsica.

Finalitzades les diferents presentacions, l’alcaldessa, la Sra. Montserrat Rueda, va agrair a tots els cossos de Seguretat i d’Emergències la seva assistència i la bona coordinació i cooperació entre ells, així com al Delegat Territorial del Govern de la Generalitat a Barcelona, i a la regidoria de Seguretat i Civisme, representada per la Sra. Núria Colomé.

A continuació va donar la paraula als regidors de la corporació per realitzar les preguntes o intervencions que consideressin envers dubtes relacionats amb temes de seguretat i d’emergències.

Darrera actualització: 26.06.2017 | 17:02