L’Ajuntament de Sentmenat subscriu la “La Declaració de Can Roqueta”, juntament amb 13 municipis més de la conca del Ripoll i la riera de Caldes

Divendres, 7 d'abril de 2017 a les 08:40

L’aliança dels catorze municipis té com a finalitat la creació d’una “Estratègia Territorial d’Ocupació i Desenvolupament Econòmic”, amb l’objectiu d’impulsar un canvi de relació amb el Servei Públic d’Ocupació per prestar serveis ocupacionals i per a l’empresa.

L’alcaldessa de Sentmenat, Montserrat Rueda, i el regidor de Promoció Econòmica de l’Ajuntament de Sentmenat, Jordi Gilgado, han representat Sentmenat com un dels 14 municipis que ahir van sellejar una declaració conjunta per a la millora del desenvolupament econòmic del territori i la prestació de serveis ocupacionals i per a l’empresa. L’aliança pretén assolir una “Estratègia territorial d’ocupació i desenvolupament econòmic” de la conca del Ripoll i la riera de Caldes, d’acord amb el que preveu el desplegament de la Llei 13/2015, d’Ordenació del Servei Públic d’Ocupació de Catalunya (SOC).

A més de Sentmenat, els altres municipis que subscriuen la declaració, presentada avui al Centre d’Empreses Industrials de Can Roqueta, són: Badia del Vallès, Barberà del Vallès, Caldes de Montbui, Castellar del Vallès, Cerdanyola del Vallès, la Llagosta, Montcada i Reixac, Palau-solità i Plegamans, Polinyà, Ripollet, Sabadell, Sant Quirze del Vallès, Santa Perpètua de Mogoda.

“La Declaració de Can Roqueta”, com se l’ha anomenada, s’adreça a tots els actors socials i econòmics del territori, i continua oberta particularment a organitzacions empresarials i sindicals, entitats econòmiques i educatives, així com les entitats socials i no lucratives que vulguin aplegar-s’hi. També demana una nova relació amb el SOC, que permeti treballar conjuntament en favor de l’ocupació i el desenvolupament econòmic.

Aquesta aliança es produeix en resposta al procés iniciat per la Generalitat de Catalunya per desplegar la nova llei d’ordenació del sistema d’ocupació i del Servei Públic d’Ocupació (SOC). Segons aquesta norma, el Govern prioritzarà la col·laboració territorial a l’hora del repartiment de fons per finançar serveis i projectes de desenvolupament econòmic i creació d’ocupació.

Elements clau de l’estratègia comuna

El Govern de la Generalitat recomana l’agrupació de territoris que comparteixin necessitats comunes. En el cas dels 14 municipis, l’estratègia compartida vol fer front a reptes com la millora de la qualificació professional, la transformació productiva i evolució cap a la indústria 4.0 o la priorització ocupacional a col·lectius en risc d’atur crònic.

Alhora, l’estratègia comuna pretén millorar el sistema d’atenció, orientació i formació professional per a unes millors perspectives de la població vers el mercat laboral, així com la promoció a l’emprenedoria i suport a les empreses. També treballarà per l’assoliment d’un sistema productiu de qualitat i sostenible.

D’altra banda, es vol refermar el caràcter de motor productiu de Catalunya que sumen aquests municipis reclamant alhora infraestructures territorials d’accessibilitat i connectivitat.

Aquest tipus d'estratègies conjuntes amb diferents municipis esdevenen una bona eina per desenvolupar polítiques actives d'ocupació que permetin assolir objectius comuns, com són la reducció de l'atur i la millora de l'ocupació de qualitat, així com millores en la formació i desenvolupament professional dels treballadors.

Especialment els municipis petits, com Sentmenat, són qui més necessitem aquests models. A Sentmenat precisament, i des de fa ja un parell d'anys, tenim el bon exemple de l'Eix Riera de Caldes amb qui hem pogut portar endavant molts projectes.

Des de l’Ajuntament apostem per aquests nous models de cooperació en què surten beneficiats els ciutadans i ciutadanes del nostre municipi

El territori, referent en polítiques d’ocupació i desenvolupament local

L’àrea que conformen els 14 municipis signants, representa un dels principals territoris productius de Catalunya i la Regió Metropolitana de Barcelona, que malgrat tenir encara altes taxes d’atur i precarietat laboral, s’aposta fermament per construir des d’ara mateix un camí de represa i contribuir així també a la represa del país.

En un àmbit de 273 km2 conviuen més de 515.000 habitants, dels quals 337.000 potencialment actius i 211.000 residents ocupats, una expressió de la nostra dimensió i potencial, que se situa sempre per sobre del 10% de la RMB i prop del 7% de Catalunya. Amb més de 15.000 centres de treball i 34.000 autònoms, l’àmbit té gairebé 200.000 llocs de treball localitzats, una part rellevant dels quals en els més de 70 Polígons d’Activitat Econòmica de l’àmbit (amb una superfície de més de 4.000 ha).

El desenvolupament productiu del territori recull la tradició industrial vallesana i les noves localitzacions industrials de les darreries del segle passat, sense oblidar que aquest territori disposa de centres universitaris i educatius de primer nivell i d’alguna de les infraestructures de recerca més importants de Catalunya.

El pes de la indústria en aquest àmbit supera en 10 punts la mitjana catalana. L’ocupació en la indústria d’alt contingut tecnològic dobla la mitjana de la demarcació. Alhora és molt significatiu que 87 dels 263 centres productius més importants i exportadors de la regió metropolitana de Barcelona, és a dir, un de cada tres, estigui localitzat en aquesta àrea.

D’altra banda, la tradició de cooperació entre les entitats locals i amb els agents socials del nostre àmbit és coneguda arreu i va ser en el seu moment referència per a les polítiques d’ocupació i desenvolupament local, en què administracions locals tan diferents en dimensió, característiques i composició política dels equips de govern, puguin treballar plegats en favor de les persones, les empreses i el territori.

D’aquesta manera, en els darrers anys s’han promogut projectes conjunts en l’àmbit de la conca del riu Ripoll i en el de l’eix de la riera de Caldes, com a font de riquesa que no pas de dificultats, i en un marc obert de col·laboració, caracteritzat per la coherència territorial i socioeconòmica.

Darrera actualització: 07.04.2017 | 08:45