Les escoles de la comarca aprenen a fer sabó a partir d’oli de cuina usat en una pràctica experimental que incorpora diferents aspectes curriculars

Dijous, 25 de gener de 2018 a les 00:00

Una de les activitats amb més demanda del Programa d’Educació Ambiental del Consorci per a la Gestió de Residus és el Taller d’elaboració de sabó a partir d’oli de cuina usat. Aquest curs, aquesta activitat ha estat sol·licitada per 54 grups classe de centres educatius del Vallès Occidental. L’activitat, que és gratuïta, permet una practica experimental de reciclatge a l’aula i aporta als i les alumnes informació sobre la importància de la separació, el reciclatge i la prevenció de residus. També permet incorporar aspectes de química i de l’economia circular.

L’activitat està pensada per l’alumnat d’ESO i Batxillerat i també es proposa una adaptació de l’activitat per als grups de sisè de Primària. La sessió comença amb un debat sobre la gestió dels residus urbans i una explicació dels sistemes de tractament de residus. Aquest debat permet a l’alumnat reflexionar sobre com es gestionen els residus a casa seva, a l’escola o a altres indrets que ells freqüenten. També permet posar en valor el reciclatge i donar exemples concrets de pràctiques habituals que els nens i nenes poden fer a casa amb la seva família. D’aquesta manera, l’alumnat també fa un important paper de transmissors de la importància de la separació i el reciclatge a les seves famílies.

 

En el taller també es fa una reflexió sobre la importància de separar l’oli usat i de no llençar-lo per l’aigüera, fent èmfasis en la contaminació de l’aigua i el paper de les depuradores. Igualment, es posa atenció en els beneficis del reciclatge de l’oli usat, com l’elaboració de sabó o de biodièsel.

 

Una bona part de la sessió és el taller pràctic d’elaboració de sabó. Per això, els i les alumnes han de portar oli usat de casa, oli de fregir que hagin utilitzat per la cuina. Els nens i nenes s’equipen amb el material de protecció necessari: davantals, ulleres, mascaretes i guants de làtex. L’educadora que imparteix el taller també aporta les eines i instruments necessaris i la sosa càustica necessària per al procés de transformació de l’oli a sabó.  El procés d’elaboració del sabó es basa en la tècnica de saponificació en fred: la reacció química entre la sosa càustica amb l’oli usat. Es tracta d’una recepta senzilla que els alumnes poden fer a casa.

 

L’oli domèstic usat constitueix una de les principals causes de contaminació de les aigües residuals urbanes. Quan es llença per l’aigüera pot provocar, entre d’altres, males olors als desaigües, embussos a les xarxes de canonades, i, un cop arriba a les depuradores, dificulta i encareix el procés de depuració de les aigües residuals. Per aquest motiu és molt important que l’oli domèstic usat sigui gestionat correctament. El reciclatge d’oli és un exemple també d’economia circular.

 

El Consorci per a la Gestió de Residus ofereix cada curs escolar un complet Programa d’Educació Ambiental a les escoles i instituts de la comarca amb la voluntat d’oferir recursos pedagògics als docents a l’hora de treballar la gestió dels residus i altres aspectes relacionats amb el medi ambient i la sostenibilitat. El passat curs 2016-2017 més de 7.000 alumnes van participar a  les diferents activitats.

Darrera actualització: 29.01.2018 | 11:02