S’inicia la XVIII Setmana Sense Fum, la campanya que ens convida a “fumar menys i caminar més”

Dijous, 25 de maig de 2017 a les 16:55

L’Ajuntament se suma a la iniciativa que té com a principal objectiu sensibilitzar la població sobre el consum de tabac

Des d’avui i fins al 31 de maig se celebra la XVIII Setmana Sense Fum, i l’Ajuntament de Sentmenat se suma a aquesta iniciativa, enguany amb la campanya que té per lema 'Menys fumar i més caminar' (i que es pot seguir també a través del hustag #ssfcat17). La campanya conclourà el 31 de maig, amb el Dia Mundial sense tabac, que enguany porta per lema 'El tabac, una amenaça per al desenvolupament', tot incidint en l'impacte negatiu que té sobre el desenvolupament econòmic i el medi ambient, a més de ser un dels principals causants de malaltia i mort al món.

La Setmana Sense Fum aplega els esforços de moltes entitats i l'administració per sensibilitzar la població sobre el consum de tabac, i enguany centra el missatge en la importància de deixar de fumar i potenciar en canvi l’activitat física que està més a l’abast: caminar. En aquest sentit, cal destacar també els objectius del Programa “Entorns sense fum”, que naixia a Terrassa l’any 2010 i ràpidament va ser adoptat per altres municipis catalans.

Aquest projecte comunitari d’àmbit municipal de prevenció del tabaquisme en població infantil i jove, té un doble objectiu: prevenir l’inici del consum de tabac i la seva exposició en aquesta població diana; i, d’altra banda, reforça el paper dels adults com a referents positius de la prevenció del tabaquisme i com a models de conducta saludable. Les dades de consum diari de tabac entre els escolars catalans de 14 a 18 anys, segons dades de la Encuesta Estatal sobre Uso de Drogas en Enseñanzas Secundarias (ESTUDES), l’any 2014 es xifrava en un 11%; i en l’estimació que cada dia comencen a fumar 3 adolescents de 14 anys.

D’altra banda, cada any, i segons les dades que l’Agència de Salut Pública de Catalunya va fer públiques ahir en el marc de presentació de la Setmana, al voltant de 70.000 persones deixen de fumar a Catalunya. Ho fan, entre d'altres, ajudades als centres d'atenció primària, als hospitals, a una trentena d'unitats de referència, a les farmàcies i també amb el suport professional telefònic que presta el 061 CatSalut Respon. En concret, l'any passat van deixar aquest hàbit un total de 59.812 persones ateses pels equips d'atenció primària, el que suposa que, de mitjana, cada dia van deixar de fumar més de 160 persones. A més, unes 7.400 van seguir un tractament de cessació als centres integrats a la Xarxa Catalana d'Hospitals sense Fum, mentre que 515 van ser tractades de forma especialitzada en alguns dels centres de la Xarxa d'Atenció a les Drogodependències. Respecte a això, per commemorar el 15è aniversari del programa d'Atenció Primària sense fum, s'han elaborat dues noves guies per deixar de fumar: una  adreçada a persones fumadores i altra als professionals que les ajuden en el procés de deixar-ho.

La mostra presa a Catalunya de l'enquesta elaborada amb motiu d'aquesta Setmana -amb la participació de gairebé 4.000 persones-, apunta diferents conclusions rellevants. En primer lloc, la meitat dels enquestats considera que està exposat al fum ambiental de tabac, principalment en les terrasses; en segon lloc, el 70% dels fumadors han fet almenys un intent per deixar de fumar; en tercer lloc, la majoria considera que la indústria del tabac és una amenaça i opina que la despesa sanitària és el principal efecte que té el tabac en el desenvolupament del país; per últim, les mesures més valorades pels enquestats per reduir el consum és, sobretot, incrementar el preu i els impostos del tabac.

 

 

 

 

Darrera actualització: 25.05.2017 | 16:54