“Donar sang et fa gran. Comparteix la teva sang”, la campanya enguany de donació de sang a Sentmenat

Dijous, 2 de febrer de 2017 a les 13:25

Des del Banc de Sang i Teixits de la Generalitat de Catalunya es promouen aquest tipus d’accions per conscienciar la població de la importància de fer-se donant de sang

Amb el lema “Donar sang et fa gran. Comparteix la teva sang”, la campanya d’enguany de donacions de sang a Sentmenat, organitzada pel Banc de Sang i Teixits del Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya. Amb aquest tipus d’accions, el Banc de Sang vol incidir sobre la població d’arreu de Catalunya en la importància de prendre consciència en fer-se donant de sang.

Segons les dades recollides en les dues campanyes anteriors a Sentmenat, el nombre de donacions ha mantingut una xifra semblant, des del passat gener del 2015 en què la campanya inaugurava amb 30 donacions, dels quals una d’aquestes persones era donant per primera vegada. En les sessions posteriors del 2015, maig i juliol, el nombre de donacions es van mantenir en 24, finalitzant en 30 en la darrera sessió del 2015, a l’octubre. 

Pel que fa al 2016, la campanya iniciava amb molt bons pronòstics: 38 donacions, 4 dels quals eren donants per primera vegada, i 10 oferiments. En les dues sessions posteriors, l’abril i el juliol del 2016, la xifra de donacions baixava a 24 i 25, respectivament, finalitzant la campanya, el passat octubre, amb 10 donacions, 2 oferiments i cap persona que donava per primera vegada. 

En la campanya d’enguany esperem que el nombre de donants augmenti considerablement. Després passat dissabte 28 de gener, les dates que estan programades durant el 2017 per a fer la campanya de donació de sang a Sentmenat són: 29/04/2016, 08/07/2016 i 21/10/2017. 

La importància de donar sang

La donació de sang és un acte solidari i de participació ciutadana que beneficia el conjunt de la societat, un acte senzill, segur, gens dolorós, i assistit per professionals especialitzats en tot moment, que no comporta cap risc, però, en canvi, per a malalts de tot el territori, pot suposar avançar en el seu procés de curació.

Malgrat els avenços mèdics i tecnològics, ara per ara, la sang no es pot fabricar i tan sols es pot obtenir de les donacions altruistes de les persones. El fet que de cada donació de sang s'obtenen tres components sanguinis diferents amb aplicacions pròpies, es pot arribar a ajudar fins a tres malalts diferents.

D’altra banda, tal com destaquen des del Banc de sang i teixits, s’ha de tenir en compte que la sang i els seus components tenen una vida limitada: Els concentrats d'hematies es conserven 42 dies; el plasma es conserva 1 any; i les plaquetes es conserven 5 dies. Per aquest motiu, la necessitat de sang és constant. Cada dia, tots els hospitals i clíniques de Catalunya necessiten sang o components sanguinis per atendre els seus malalts, ja que la majoria d'intervencions quirúrgiques i molts dels tractaments mèdics requereixen transfusions. Això deriva en què la transfusió de sang o dels seus derivats s'ha convertit en una part imprescindible en l'actual assistència sanitària. 

Per tant, resulta necessari que la donació de sang esdevingui un acte habitual, no lligat a situacions de tragèdia o d'emergència. Només donant sang amb regularitat, es disposarà sempre de sang suficient i segura en estoc.

Es recomana que les dones donin sang un màxim de tres vegades l'any i els homes un màxim de quatre, sempre respectant que, entre donació i donació, ha de passar un mínim de dos mesos. A diferència del que passa quan un es fa una anàlisi de sang, quan es fa una donació, no cal estar en dejú. Fins i tot és recomanable haver fet un àpat normal. Tant per a la seguretat del donant com del receptor, es realitza una història clínica i una sèrie de proves abans de la donació. Després d'aquesta, s'analitza la sang.

A més, es pot donar sang si es té entre 18 i 65 anys i es pesa més de 50 quilos; encara que s’hagi patit hepatitis abans dels 12 anys o es tingui el colesterol elevat; i no cal estar en dejú. Es pot donar fins a 3 vegades l'any, si s’és dona, i fins a 4, en el cas dels homes.
 

Darrera actualització: 03.02.2017 | 13:23