L’Ajuntament de Sentmenat rep de la fundació Humana 30 bons d’ajuda per a persones amb pocs recursos econòmics

Divendres, 24 de març de 2017 a les 17:00

Tenen un valor de 30 euros cadascun i es poden bescanviar a les botigues de roba de segona mà

Els veïns van dipositar 32 tones de tèxtil al 2016 als contenidors verds del municipi per a donar-les una finalitat social

 

L’Ajuntament de Sentmenat rep d’Humana Fundación Pueblo para Pueblo 30 bons d’ajuda que permeten adquirir roba de segona mà a persones necessitades. Els vals lliurats, per valor de 30 euros cadascun, es poden bescanviar a qualsevol de les botigues d’Humana a Barcelona. Aquesta iniciativa permet que el Consistori canalitzi l’ajuda cap a famílies amb necessitats de vestimenta bàsica. La Fundació promou des del 1987 la protecció del medi ambient mitjançant la reutilització del tèxtil i duu a terme programes de cooperació a l’Àfrica, Amèrica Llatina i l’Àsia, i també d’ajuda local al territori més proper. L'acte de lliurament va tenir lloc ahir a l'Ajuntament, amb la presència de l'alcaldessa de Sentmenat, Montserrat Rueda, i Emma Dalmases, promotora d'Humana a Catalunya.

Els bons d’ajuda s’emmarquen en el compromís de la Fundació de revertir a nivell local part dels recursos generats amb la gestió de la roba que donen els veïns. Precisament, Humana va recollir 32.718 kg de tèxtil usat a Sentmenat al 2016, la qual cosa representa un augment del 9,11% respecte a l’any anterior. La Fundació hi té instal·lats 13 contenidors en llocs de fàcil accés on els ciutadans hi dipositen la roba, el calçat, els complements i el tèxtil de la llar que ja no utilitzen i als quals se’ls hi pot donar una segona vida. És un servei gratuït i representa un estalvi important en les despeses de recollida i eliminació de residus sòlids urbans.

Menys emissió de CO2

La reutilització i el reciclatge del tèxtil contribueixen a la protecció del medi ambient i a la lluita contra el canvi climàtic: a més de recuperar les peces, evitem el seu dipòsit en un abocador contribuint a la reducció de l’emissió de gasos d’efecte hivernacle (GEI). Cada kg de roba que es reutilitza i no és incinerat evita l’emissió de 3,169 kg de CO2, segons dades de la Comissió Europea.

Les més de 32 tones recollides l’any passat a Sentmenat representen un estalvi de 103 tones de CO2 a l’atmosfera, cosa que el planeta agraeix. Això equival a que 5.600 cotxes deixin de circular durant un dia o que 1,6 milions d’arbres deixin d’absorbir elements contaminants, també en un dia.

Jerarquia de gestió de residus

Les peces dipositades als contenidors d’Humana són traslladades a la planta de classificació de l'Ametlla del Vallès (Vallès Oriental), i tenen la següent destinació:

  • El 48,58% es prepara per a la reutilització: el 13,58% es destina a les botigues secondhand i el 35% es tracta de roba i sabates de qualitat Àfrica que s’hi exporten per a ser venuda a preus baixos a comerciants locals, per a satisfer la demanda d'aquests països, impulsar-hi l’activitat econòmica local i generar-hi recursos per al desenvolupament.
  • El 40,7% del tèxtil classificat es destina a reciclat.
  • El 8,66%, a valorització energètica.
  • L’1,5% correspon a d’altres productes (plàstic, cartró, RAEE) que es destinen a reciclat.

 

30è aniversari de la Fundació

Humana celebra enguany el 30è aniversari, tres dècades treballant a favor de la protecció del medi ambient i la cooperació al desenvolupament, impulsant campanyes de sensibilització sobre la importància de la reutilització i el reciclatge del tèxtil per a la protecció del medi ambient i com a font de recursos per a la cooperació als països del Sud.

La Fundació va ser pionera al país en la recollida i preparació per a la reutilització de roba usada: en els inicis s’utilitzaven contenidors de fusta situats al carrer i actualment hi ha contenidors metàl·lics que garanteixen alts de nivells d’usabilitat i seguretat. Des del 1987, la Fundació ha aconseguit que es reutilitzin 28 milions de peces de roba a tot Espanya, distribuïdes a través de la xarxa de botigues de segona mà.

Actualment, compta amb més de 450 treballadors a tot Espanya i forma part de la Federació Humana People to People, que agrupa a organitzacions de 32 països.

 

Darrera actualització: 27.03.2017 | 17:59