Quatre estudiants vallesanes guanyen el concurs “Piula contra la violència masclista”

Dijous, 11 de gener de 2018 a les 08:00

La cinquena edició de la campanya de sensibilització “Piula contra la violència masclista” ha rebut aquest any 901 piulades, de les quals han optat al concurs 551, les que complien tots els requisits per concursar. La iniciativa es promou des del Consell Comarcal del Vallès Occidental entorn el 25 de novembre per commemorar el Dia Internacional per l'Eradicació de la Violència Masclista, i té com a objectiu la conscienciació del col·lectiu jove de la comarca contra la violència masclista. 

Dins la categoria júnior, de 14 a 17 anys, la guanyadora en primera posició ha estat Núria Escribano, de 16 anys i estudiant de l’IES Castellar, que ha escrit “Érase una vez una sociedad que protegía a las manadas y culpaba a las minifaldas”. Ha estat obsequiada amb una tablet i un llibre sobre la temàtica del concurs. En aquesta categoria s’han designat dos segons premis, al no poder ser entregat un segon dins la categoria sènior. Una de les guanyadores ha estat Àngela Marín, estudiant de 15 anys de Palau-Solità i Plegamans i autora de la frase “El masclisme ens empresona, ens fa donar les gràcies de la llibertat que posseïm entre les reixes del patriarcat”. També ha estat premiada Andrea Lorenzo, de 17 anys i estudiant de l’IES Badia del Vallès amb la frase “Y la culpa será de caperucita por ir sola por el bosque”. Totes dues han rebut un e-Book i un llibre sobre la temàtica del concurs.

En la categoria sènior, de 18 a 30 anys, el primer premi ha estat per Rocío Pazzetty, estudiant de 18 anys de Montcada i Reixac, amb la frase “Que et facin creure que no pots fer alguna cosa, això també és violència”. Ha rebut com a obsequi una tablet i un llibre sobre la temàtica del concurs. El segon premi en aquesta categoria ha quedat desert, ja que les participacions rebudes no reunien els criteris que establia el concurs ni tenien la qualitat suficient.

Pel que fa la categoria col·lectiva,  s’ha premiat l’Institut d’Educació Secundària de Polinyà per haver estat el centre més participatiu en la cinquena edició de la campanya “Piula”, amb un total de 117 piulades. El premi en aquesta categoria és un xec de 300 euros per bescanviar a l’Abacus.

Actuacions de la campanya “Piula”

A més de les piulades, s’han organitzat diferents tallers que s’emmarquen dins la campanya realitzats en diferents centres educatius. Alguns dels municipis que han acollit  aquests tallers han estat Badia del Vallès (IES Badia del Vallès i Institut Federica Montseny), IES Castellbisbal, IES Sentmenat, IES Polinyà, IES Matadepera, IES Sant Quirze del Vallès, IES Viladecavalls i IES Castellar. Els tallers s’han realitzat als grups de segon cicle d’ESO, Batxillerat i cicles formatius. Aquestes sessions volen ajudar als joves a identificar l’androcentrisme i el sexisme en discursos orals, escrits i audiovisuals, en les seves intervencions en grup i en els productes que consumeixen. També reben eines pràctiques per estimular el sentit crític, l’ús del llenguatge igualitari i estratègies per neutralitzar l’ús del llenguatge sexista. D’altra banda es vol ajudar a visibilitzar la relació entre llenguatge verbal i no verbal, la construcció de les relacions de gènere i les manifestacions de violència.

La campanya “Piula” té com a objectiu la sensibilització dels joves de la comarca contra la violència masclista, la promoció del diàleg participatiu i la importància de les relacions igualitàries entre dones i homes.

Darrera actualització: 11.01.2018 | 12:18