La gestió comarcal de residus en procés de millora

Divendres, 10 de gener de 2025

El Consorci per a la Gestió de Residus ja compta amb el projecte bàsic d’ampliació de la Planta de Biometanització de Can Barba, que permetrà la millora de la instal·lació per poder absorbir la necessitat de tractament de residu orgànic del Vallès Occidental. Aquest projecte disposa d'un pressupost de 44.708.718,48 €, amb càrrec al Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència finançat per la Unió Europea –Next Generation EU, 28.122.249,62 euros, i del Fons de gestió de residus municipals 16.586.468,86 euros.
 

El president del Consorci per a la Gestió de Residus del Vallès Occidental, Rafa Güeto, ha explicat que “estem davant una inversió de més de 47 milions d’euros. Una inversió que ens permet actuar a diferents nivells: en el pretractament, en la transició energètica, en l’obtenció de biometà i també en aquesta divulgació a la ciutadania. Güeto ha posat en valor “el treball conjunt, mancomunat dels municipis més grans de la comarca. Treballem conjuntament perquè la gestió dels residus va més enllà de l’àmbit municipal i perquè la mirada comarcal ens permet ser més eficients i més solvents. Ho hem fet amb la delegació del servei de tractament al Consell Comarcal, amb la implementació de la taxa, amb la millora dels sistemes de recollida i, ara, també, amb la millora de les plantes de tractament. Perquè creiem en la corresponsabiliat entre les administracions i la ciutadania per abordar un tema tan important com és la gestió dels residus, que té un  impacte importantíssim en el nostre planeta i en les butxaques de tothom”.

En aquest sentit, el president del Consell Comarcal del Vallès Occidental, Xavier Garcés, ha assegurat que “10 municipis ens han delegat la competència de tractament de Residus. Aquesta delegació ha suposat una transformació de la missió d’aquest Consell i de les prioritats de la casa. La raó és que el tractament dels Residus suposa un terç del pressupost comarcal per aquest any 2025. Estem treballant estretament amb el Consorci de Residus i amb els ajuntaments delegants per a poder donar resposta a les seves inquietuds i propostes. I ho seguirem fent perquè mancomunar en àmbits com aquests suposa un impacte molt positiu per a l’eficiència i l’eficàcia dels serveis”.

Increment de la capacitat de tractament fins a les 60.000 tones anuals

Les obres permetran dotar la planta de dues línies independents de pretractament i augmentar la capacitat de digestió, passant de les 21.000 a les 60.000 tones anual i podent absorbir la generació de residu orgànic (FORM) dels municipis de la comarca.

En els anys vinents mitjançant les accions realitzades amb el Programa de suport a les recollides d’alta eficiència es preveu un increment substancial de la FORM. A la vegada s’han incrementat la necessitat de poder donar resposta des de l’administració als circuits privats de recollida comercial de FORM que estan emergent a la comarca.

El pretractament estarà composat de dues línies independents que permetran donar flexibilitat a la planta davant possibles incidències. Les obres també permetran disposar d’una àmplia nau de descàrrega tancada per la maniobra de camions, per la descàrrega i càrrega de productes amb suficient maniobrabilitat.

Del residu al recurs: producció de biometà

La Planta de Can Barba incrementarà la producció de biogàs i diversificarà els seus usos obtenint biometà de qualitat injectable a la xarxa de Gas Natural. Amb la producció de biometà que s’obtindrà amb l’ampliació de la planta es podria subministrar Gas a 8.200 llars. A la vegada la producció de biometà contribueix directament en els objectius europeus de descarbonització i estalvi d’emissions de COâ‚‚.

S’ampliarà la capacitat de digestió anaeròbia incorporant un segon digestor així com tots els equips necessaris en aquesta àrea. També s’incorpora un procés de deshidratació mecànica i higienització del digest obtingut en el procés de digestió per tal obtenir un producte fertilitzant que ja hauria perdut la seva condició de residu.

Està previst incorporar un sistema de tractament de les aigües residuals de la planta amb el sistema d’Ultrafiltració i Osmosis Inversa. I s’ubicarà una nova sala de control ubicada dins de la nau des d’on es farà el seguiment del procés.

Darrera actualització: 10.01.2025 | 15:32