Sardanes
La sardana és la dansa nacional de Catalunya i el seu origen és desconegut però segons la seva formació en rotllana i el fet d’agafar-se de les mans es podria remuntar a l’època preromana. A partir del segle XVI comença a aparèixer la terminologia sardana fent referència a la dansa que es ballava en forma de cercle tancat o rotllana. Tot i així no és fins el segle XIX que no es té informació de com era el ball.
Els Pastorets (i Les Pastoretes)
Actualment a Sentmenat el teatre local es mou dins de la Societa Coral Obrera la Glòria Sentmenatenca podent diferenciar diversos grups actius.
Caramelles
Les Caramelles són cançons populars que es canten per Pasqua. Els cantaires van guarnits de catalans, les noies amb faldilles de flors i camisa blanca i els nois amb pantaló negre i camisa blanca. Són cançons que es van cantant al carrer tot fent parades per tal que els veïns escoltin i posteriorment puguin fer el seu donatiu en una cistella que va enganxada a un pal per tal d’arribar fins a les finestres.
Ball de Diables
El ball de diables és una tradició arrelada inicialment a Catalunya, i posteriorment al País Valencià i a les Illes Balears. La seva participació en les cercaviles, en les processons i en els correfocs s'han convertit en una part essencial de les festes majors de molts pobles i ciutats. Amb arrels en les manifestacions teatrals medievals, els diables o balls de diables formen part dels anomenats balls parlats. Segons Joan Amades, la primera data registrada d'aquesta representació és el 1150, quan va ser escenificat com un entremès en el banquet de noces de Berenguer IV amb Peronella d'Aragó. Però les fonts documentals més abundants i explícites són les que ens informen de les processons de Corpus, que ens ofereixen una representació recurrent del bé i del mal, normalment un combat entre àngels i dimonis.
Ball de Plaça
El Ball de Plaça o Ball de Gitanes no es pot considerar una demostració de ball, sinó un espectacle on es combinen les vestimentes, l’agilitat dels balladors i la música. Potser aquest aspecte ve donat a que en els seus inicis es ballava per Carnestoltes, tradició que avui dia s’ha anat perdent i cada població escull el dia que li és més propici.