Aquesta tala es duu a terme després de fer un estudi de l’arbrat de Sentmenat encarregat a l’European Tree Technician (ETT) reconeguts per l’Associació Espanyola d’Arboricultura (AEA).
En l’estudi es va descobrir que al barri de Can Vilar es van plantar, per error, algunes unitats de la varietat femella de Gynkgo Biloba (un 14% de l’arbrat viari a Can Vilar).
La femella de Gynkgo Biloba té la particularitat que a la tardor fa una llavor semblant a un fruit que al degradar-se genera una forta pudor que comporta molèsties, especialment, si l’arbre es troba en una zona veïnal on hi ha trànsit habitual de persones. A més, el fruit si s’aixafa, fa que el terra pugui relliscar i en una zona residencial pot resultar perillós.
La tala d’aquests arbres estava planificada, però no s’ha pogut dur a terme fins ara, perquè només quan els arbres treuen el fruit es pot distingir quins són mascle o femella. Un cop s’han identificat quins són tots els Gynkgos femella que produeixen aquest fruit es pot començar amb la tala.
Un cop s’hagin talat, es substituiran, o bé per la varietat mascle de la mateixa espècie (Gynkgo Biloba), o per Sophores. La plantació es farà a l’hivern per a la supervivència dels arbres.
De la mateixa manera, hi ha hagut tales anteriors en altres barris, seguint les instruccions del pla que especifica l'arbrat que es troba malalt o mort i aquell que no està en situacions idònies. A Can Palau i a Can Baixeres existien molts exemplars en aquestes circumstàncies.
L’onada de calor va impedir la plantació d'arbres, com els de la plaça de la Filatura, que es restituiran amb temperatures més òptimes perquè els arbres sobrevisquin. També es retiraran soques, i s'estan fent feines per ampliar dimensions d'alguns d'escorcells que no permetien l'òptim desenvolupament de l'arbrat. En alguns casos s'han encarregat projectes tècnics, ja que es fa necessària la substitució total de voreres amb escorcells massa petits i en mal estat.