La campanya de la Diputació de Barcelona pretèn conscienciar sobre la informació falsa a internet.
Amb motiu del Dia Mundial del Consumidor, que es commemora el 15 de març, la Diputació de Barcelona ha engegat la iniciativa “Si sembla fake, ho és”, per sensibilitzar sobre els perills en termes de consum que es poden trobar els més joves en les xarxes socials i plataformes digitals.
A més de ser un col·lectiu especialment vulnerable a aquests riscos, adolescents i joves són els menys habituats a utilitzar els Serveis Públics de Consum i els que menys reclamacions posen: només 1 de cada 10 expedients tramitats per la Diputació de Barcelona provenen de consumidors d’entre 18 i 35 anys.
L'Ajuntament de Sentmenat col·labora amb la Diputació en la difusió de la campanya amb l'objectiu d'alertar sobre els riscos i perills d'internet, però també per visibilitzar el treball dels serveis públics de consum de la província.
Alguns dels consells que facilita la campanya són, per exemple, desconfiar dels missatges rebuts a través de les xarxes socials o per correu electrònic de persones desconegudes. És preferible no clicar enllaços dels quals no sé sàpiga l'origen. Tampoc s'han de facilitar dades personals o financeres per correu electrònic.
Si s'està fent una compra, cal estar alerta. En cas que sigui una web de compravenda de segona mà, és aconsellable informar-se bé sobre el perfil de la persona venedora, consultant ressenyes i opinions de clients anteriors. I si és una pàgina amb preus anormalment reduïts, és probable que sigui falsa.
Si sembla fake, ho és!
Com actuar davant d'una estafa a Internet?
La campanya també recull el procès que pot seguir qualsevol persona en cas que detecti que ha estat estafada per Internet. Podeu consultar la informació en l'enllaç.